Bale Eğitimi Hakkında

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan Mavidans Bale ve Dans Okulu, 2005 yılından bu yana konservatuar kökenli eğitmen kadrosuyla Şişli- Nişantaşı'nda çocuk ve yetişkinler için, üstün hizmet anlayışı ve pedagojik yaklaşım ile bale ve dans eğitimi hizmeti vermektedir. Kurum Ayda Zorlu ve Nurhan Nebioğlu tarafından kurulmuştur.

Klasik Bale Programımız 2 yıl Hazırlık ve 8 yıl Temel Eğitim olmak üzere toplam 10 yıldan oluşmaktadır.

10 yıllık eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz MEB onaylı Klasik Bale diploması almaya hak kazanırlar.

M.E.B onaylı Klasik Bale Diploması ile öğrencilerimiz, özel bale kursu açma ve özel kurs ve okullarda bale eğitmenliği yapma yetkisine sahip olurlar.

Kurumumuzun eğitmen kadrosu, başta kurucularımız Ayda Zorlu Nebioğlu ve Nurhan Nebioğlu olmak üzere kendi alanında tecrübeli ve konservatuar kökenli eğitmenlerden oluşmaktadır. Eğitmenlerimizin tamamı Uzman ve Usta Öğretici diploma sahibidir. Okulumuz bütün bu niteliklerinden dolayı daima kaliteli ve üst düzeyde bale ve dans eğitimi vermektedir.

Bütün eğitmenlerimiz pedagojik formasyon sahibi olup özellikle küçük yaştaki dansçı adayları ile özel bir iletişim kurarak onları geleceğin dansçıları olarak yetiştirmeye büyük bir özen göstermektedir. Kurumumuzda dans alanında dünyaca kabul görmüş eğitim metotları uygulanmaktadır.

Mavidans Bale ve Dans Okulu açıldığı günden bu yana yüzlerce öğrenciye kaliteli ve nitelikli bale eğitimi vermekte ve öğrencilerimiz dansın her alanında üstün başarılara imza atmaya devam etmektedir.

Bale programımıza 4 yaşından itibaren öğrenci kabul edilmektedir(3-3,5 yaş arasındaki öğrencilerimiz için ise özel geliştirdiğimiz Mini Bale sınıfımız mevcuttur).

DERS SÜRESİ:
- Bale derslerimiz haftada minimum 2 gün(toplam 2 saat) yapılmaktadır.
- Kurumumuzda 7 yaşından itibaren 2 saat Bale eğitiminin yanında, 1 gün Bale Jimnastiği(Stretching ve Kondisyon) eğitimi verilmektedir.
- Öğrencilerimiz hafta içi ve hafta sonu gruplarımızın uygun olanına kayıtlarını yaptırmaktadır.

KLASİK BALE PROGRAMIMIZIN AMACI:
1- Uluslararası standartlarda eğitmen, dansçı ve koreograf yetiştirmek.
2- Öğrencilerin doğru bir Bale eğitiminden geçmelerini sağlamak.
3- Öğrencilerin bireysel ve topluluk içindeki yeteneklerini geliştirmek
4- Bale hakkında birikimli, donanımlı ve vizyon sahibi bireyler yetiştirmek.
5- Öğrencilerin sanatsal donanımlarını üst seviyeye çıkarmak
6- Türk ve dünya dans tarihini özümsetmek.
7- Klasik balenin yanında diğer dans formları hakkında da bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
8- Müzik, ritim ve dans ilişkisini kuran dansçı adayları yetiştirmek.
9- Ülkemizde Bale sanatının yaygınlaşması ve gelişmesi için çalışmalar yürütmek.

KLASİK BALE EĞİTİMİMİZ HAKKINDA:
1- Klasik Bale eğitimi son derece ciddi bir eğitimdir ve çocuklarımızın eğitiminde dikkat, sabır ve sevgi gerektirmektedir!
2- Kurumumuz çocuklarımızı geleceğe hazırlamakta ve onlara iyi bir eğitim ve ikinci bir meslek sunmaktadır.
3- Klasik Bale eğitim çocuklarımızın yaratıcılığını arttırmaya yönelik Drama ve Doğaçlama, Pandomim, Modern Dans, Street Jazz, Solfej, Dans Tarihi, Anatomi ve Kinesiyoloji, Dekor, Kostüm ve Sahne Bilgisi derslerini de içermektedir.
4- Eğitmenlerimiz öğrencilerimizin bedensel ve fiziksel durumunu inceleyerek uygun sınıflara yerleşmelerini sağlamaktadır.
5- Klasik Bale eğitimi doğru bir zeminde yapılması gerekmektedir. Dans salonunun zemini, öğrencilerin bale çalışmalarında sakatlanmalarını önleyecek özel ahşap ile kaplanmış olmalıdır.
6- Okulun fiziki şartları(sınıfların büyüklüğü, havalandırması, kafeterya ve soyunma odalarının temizliği, kütüphane ve diğer sosyal gerekler) yeterli olmalıdır.

BALENİN EĞİTİMİNİN YARARLARI:
1- Bale eğitimi klasik müzik eşliğinde yapılmaktadır. Bu sayede öğrenciler henüz küçük yaşlardan itibaren müzik ile tanışmakta; müzik kulağını ve ritimle hareket etme kabiliyetini geliştirmektedir.
2- Balenin önemli yararlarında birisi de bedende fiziksel olarak olumlu yönde yaptığı katkılardır. Bale eğitimi alan öğrencinin bedeni daha esnek, daha güçlü, daha zarif ve sağlıklıdır. Bale egzersizlerinin daima kasları uzatarak yapılması, kas- iskelet yapısı ve vücut çizgilerinin daha güzlü, zarif ve ince olmasını sağlamaktadır.
3- Bale eğitimi alan bir öğrenci günlük hayatında doğru ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmektedir. Böylece çağımızın önemli bir sorunu olan aşırı kilolu beden yapısından ve yanlış beslenme şeklinden uzaklaşılmaktadır.
4- Bale eğitimi, duruş(posture) bozukluklarının düzeltilmesinde de önemli katkılar sağlamaktadır. Bale egzersizleri taban düşüklüğü(düztabanlık), içe basma, bacak deformasyonu(x bacak ve parantez bacak deformasyonu) ve belirli orandaki omurga eğriliklerinin tedavi ve iyileşmesinde önemli faydalar sağlamaktadır.
5- Okul dışı bir aktivite olmasından dolayı, çocuğun başka bir ortamda sosyalleşmesini ve farklı arkadaşlar edinmesini sağlar. Grup olarak ve bireysel olarak hareket etmeyi ve sorumluluk almayı da pekiştirmektedir.
6- Bale, bir sahne formu olmasından dolayı soyut düşünmeyi, mekânda yön bulmayı da geliştirmektedir. Hareketlerin tekrarı üzerine kurulan yapısından dolayı, aynı zamanda hafıza ve konsantrasyonu da olumlu yönde etkilemektedir.
7- Bale ve dans eğitimi çocuğa belirli oranda sorumluluk yüklemekte ve çocuğun kendi kendine yetme becerisini kazanmasına yardımcı olmaktadır. Öğrenci aldığı eğitim sonucunda iç disiplinini de sağlamaktadır.
8- Her eğitim yılının sonunda yapılan yılsonu gösterileri ve yıl içi organizasyonlarda yer alma, öğrencilerin sahne ile erken yaşlarda tanışmasına vesile olmaktadır. Böylece bale ve dans öğrencileri prova sürecini, kulis adabını, sahne sırasını beklemeyi ve seyirci karşısına çıkmayı öğrenmektedir. Bu onları profesyonelliğe taşıyacak en önemli adımlardan birisidir.
9- Bale eğitimi uzun soluklu ve oldukça meşakkatli bir süreçtir. Öğrenciler büyük özveri ve çaba ile yıllar içinde yoğurulur ve geleceğin sanatçı adayları olarak yetiştirilirler. Eğitim müfredatında yıllar içinde balenin yanı sıra, doğaçlama ve yaratıcılık, modern dans, dünya dans formları(Tarantella, Polka vb.), street jazz, dans tarihi, kostüm-dekor ve anatomi dersleri ile de donatılırlar.
10- Bale ve dans eğitimi ile öğrenciler çevrelerini ve dünyayı yorumlamayı, soru sormayı, sorgulamayı ve muhakeme kurmayı öğrenmektedir. Bale ve dans öğrencinin entelektüel olarak da donanmasını ve etrafından ayrışmasını sağlamaktadır.
11- Uzun yıllara yayılan bale ve dans eğitimi sonucunda öğrenciler mutlu oldukları ve severek yaptıkları bir sosyal aktivitenin de ötesinde iyi birer sanatçı adayı ve en önemlisi iyi bir insan olma yolunda büyük bir yol kat ederler.